Historisk projekt: Flodbyen i Randers bliver en realitet

I dag blev den første fysiske model for projektet ’Flodbyen i Randers’ afsløret på havnen. Et projekt, der skal klimasikre byen, men samtidig skabe boliger og naturområder til gavn for borgerne.

Borgmester Torben Hansen (S) afslører modellen af Flodbyen. Foto: Emma Katrine Bjerre Christiansen

Havnen i Randers består af store, grå virksomheder, der ikke just rummer hverken ’nærværende natur’ eller ’mangfoldigt by- og hverdagsliv’. Men med den nye plan for havnen bliver det 59 hektar store område til boliger, natur og nye byrum, der skal skabe en helt ny bydel i Randers. Det skal samtidig sikre Randers mod de såkaldte 100-årshændelser. Hændelser, der statistisk kun sker en gang hvert hundrede år og medfører ekstremt høje vandstande.

Til stede ved afsløringen var byrådspolitikere, journalister, projektledere og et par enkelte borgere, der havde sneget sig med trods corona-restriktionerne. 

”Det er en stor dag,” indleder borgmester Torben Hansen (S) til indvielsen af det hidtil største projekt i Randers Kommunes historie. 

Han klipper det blå stof, der dækker glascontaineren, og 3D-modellen af Flodbyen er nu en realitet. Projektet har været på tegnebrættet siden 2015, og i dag er første fysiske visualisering en realitet. 

En ny bydel

Målet er at skabe en helt ny bydel, der kan huse 8000 indbyggere. En lille del af det vil også gå til erhverv. Imidlertid betyder det også, at alle de virksomheder, der lige nu ligger på havnen skal flytte. Udlejningskontrakterne for de forskellige virksomheder udløber mellem 2020 og 2036, hvor de skal være flyttet væk fra havnen.

Stena Recycling, der indsamler restmaterialer og genbruger dem, er en af de virksomheder, der skal flytte. Søren Kriegbaum, filialchef i virksomheden, meddeler, at de flytter fra Randers Havn 1. april 2028: 

”For os er projektet en del af en naturlig udvikling. Havnen har ikke den tilstrækkelige vanddybde, når de afsender skibe, der kræver en minimumdybde på 9-11 meter. Mit bud er, at vi får en lille afdeling her i Randers, men flytter produktionsanlægget til Grenaa, hvor infrastrukturen vil passe bedre”, siger han.  

Visionen om Flodbyen i Randers inddrager relationen til Gudenåen, der skal danne ramme om projektet, og skabe et samlet Randers som et led i at blive ”Byen til vandet”. Havnen er i dag ikke et sted, der benyttes af randrusianerne, tværtimod er det ren industri. 

”Havnen flytter ud, og det er et kæmpe projekt. Det kommer til at betyde, at borgerne kan komme til havnen. Det bliver en integreret del af byen”, siger Iben Sønderup (S), næstformand for miljø- og teknikudvalget. 

Sådan ser 3D-modellen af Flodbyen i Randers ud. Foto: Emma Katrine Bjerre Christiansen

I slutningen af året påbegynder første fase på den lange rejse mod målet. Et regnvandsbassin skal bygges ved Østervold tæt på havnen. Det er meningen, det skal fange regnen, før byen bliver oversvømmet og ødelagt. Ifølge Iben Sønderup (S) handler projektet i bund og grund om at sikre Randers mod stormflod og kraftigt regnvejr. 

”Det er første skridt på vejen mod en lang udvikling for Randers, så det bliver spændende at følge,” siger Iben Sønderup.

Modellen kan ses i glascontaineren på Dronningekajen på Randers Havn.