Ny undersøgelse: Randers Kommune sprøjter stadig med gift

Fire ud af ti kommuner har helt droppet at anvende sprøjtegift, og de fleste andre bruger det kun til bekæmpelse af bjørneklo. En ny undersøgelse foretaget af Danmarks Naturfredningsforening viser, at Randers sprøjter markant mere.

Randers Kommune skraber bunden i ny undersøgelse om brug af sprøjtegift. Foto: Simon Sig

Som følge af Danmarks opskruede klimaambitioner og et stigende fokus på miljøhensyn er kommunerne blevet pålagt at skære ned på sprøjtemidlerne. Det lykkes for de fleste, men i Randers halter man efter. En ny undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at to ud af tre kommuner enten helt har droppet sprøjtegift, eller kun anvender det som led i bekæmpelse af invasive arter. Randers Kommune sprøjter også imod invasive arter, men er endnu ikke nået i mål med at lave alle vedligeholdelsesopgaver sprøjtefri.

Stadion og golfbaner dispenseret

Af undersøgelsen fremgår det, at kommunen har minimeret sprøjtemidlerne i vedligeholdelsesopgaver generelt, men at Randers Stadion og golfbaner i kommunen er dispenseret for at kunne leve op til nationale forpligtelser.

Medlem af bestyrelsens Miljø- og Teknikudvalg for Enhedslisten Frida Valbjørn Christensen ærgrer sig over, at Randers kommune hænger i bremsen:

”Jeg synes, det er træls at høre, vi ligger i bunden, for vi har i udvalget netop arbejdet i retning af at sprøjte mindre. I Enhedslisten var vi imod at dispensere golfklubberne og Randers Stadion, men de fik lov, fordi det eftersigende var et krav for at opfylde forpligtelserne.”

På baggrund af undersøgelsens resultater har Enhedslisten dog tænkt sig at gå videre og presse på for at finde en helt giftfri løsning fremover.

“Vi tager det selvfølgelig op, for hvis andre kommuner kan lykkes uden at sprøjte, så må vi også kunne.”