Fra ar til udsmykning: Puk hjælper unge kvinder videre

Puk Espersen skjuler unge kvinders cutter-ar med tatoveringer for at hjælpe dem videre i livet.

Puk Espersen forvandler gamle ar til ny udsmykning. Arkivbillede: Puk Espersen

Tatovør Puk Espersen brænder for at hjælpe unge piger med at dække deres cutter-ar. Og hun er god til det. Hos King and Queen Tattoo & Beauty i Randers C har hun hjulpet mange piger med at få dækket deres ar.

“Det kan både være i forhold til karriere og for at komme videre, at man får lavet sådan en tatovering,” forklarer hun.

Projektet blev startet op, da Puk Espersen selv har en veninde, der har tumlet med selvskade. Arrene fra venindens ungdom stod i vejen for, at hun ville søge ind på sin drømmeuddannelse, da arbejdet krævede, at man bar korte ærmer.

Puk Espersen dækkede venindens ar med en tatovering og så var problemet løst.

“En aften kom vi til at snakke om, at det var vildt, hvor lidt der skulle til for at redde nogens tilværelse,” husker hun.

Selvskade i Randers Kommune

Psykiatrisk Afdeling i Randers modtager nu flere patienter med selvskade end tidligere. Årsagen kender man endnu ikke på hospitalet, siger overlæge Kristian Kærup Sloth.

“Enten er antallet af unge der selvskader steget, eller også er selvskade ikke længere noget, der foregår i det skjulte. Måske begge dele,” siger han.

Afdelingen har ikke haft mulighed for at give nogle konkrete tal, men ifølge sundhedsstyrelsens seneste rapport om selvskade har hver femte unge på mellem 15 og 20 år prøvet at skade sig selv.

Rapporten fastslår, at det oftest er piger, der skærer i sig selv, mens drengene som regel slår eller brænder sig, når de laver selvskade.

Pigerne strømmer til

Puk Espersen får flere og flere piger med cutter-ar som kunder, men hun mener ikke nødvendigvis, det skyldes, at flere unge skærer i sig selv.

“Der er ikke mange, der tatoverer cutter-ar, da der skal en særlig teknik til. Så i takt med at folk finder ud af, at jeg laver det, kommer der flere og flere kunder,” pointerer hun.

I dag hjælper den randrusianske tatovørsalon piger i hele landet med at få dækket deres ar. De giver halv pris på alle cutter-tatoveringer, da det er en passion.

“Det er egentlig bare for at hjælpe, fordi jeg synes, at det er fedt. Det er ligeså meget af egoistiske årsager, fordi jeg får en pisse fed følelse, når de går glade herfra. Så sidder mit selvværd lige lidt højere i bilen på vej hjem,” fortæller Puk Espersen.