Ungdomstalenter slår igennem for Randers FC

Otte ud af treogtyve spillere har været igennem holdets egen ungdomsafdeling. Det er tal, der glæder klubbens talentchef Peter Elstrup. 

Billede fra Randers FC’s træningsanlæg.
Foto: Nicolai Sand

Peter Elstrup er veloplagt, da han tirsdag lader sig interviewe om Randers FC’s talentarbejde. Han kan nemlig med glæde se, hvordan klubbens egne talenter udgør en stor andel af klubbens førstehold. 

I sidste uge offentliggjorde klubben, at de har skrevet fuldtidskontrakter med to af klubbens største talenter, som efter planen skal være en fast del af førsteholdstruppen til sommer. 

Ifølge Peter Elstrup er det en meget tilfredsstillende tendens at se talenterne tage skridtet fra ungdomsfodbold og op i førsteholdstruppen.  

”Det er det, vi lever for. Jeg glæder mig meget over processen, som består i at udvikle vores spillere hver eneste dag. Det er det hele værd. Men det er jo især fedt for de unge mennesker, at vi kan levere spillere til førsteholdet,” siger Peter Elstrup. 

Talentudvikling er vigtig for strategien 

Hos Randers har man en målrettet strategi for indslusningen af ungdomsspillere i førsteholdstruppen. En vellykket talentudvikling er ikke blot til gavn for de lokale talenter. Det kan også give klubben et økonomisk fundament, hvor man kan tjene vigtige penge på spillere fra talentafdelingen. 

”Vi har en strategi, som går ud på, at vi skal have 30 procent af vores spillere fra egen avl i førsteholdstruppen. Det svarer til 275 spilleminutter pr. kamp. Desuden skal vi have to talenter op på førsteholdet hvert år,” siger Peter Elstrup.

Den 1. oktober solgte klubben angriberen Emil Riis, der har fået sin fodboldopdragelse i den kronjyske klub. Salget indbragte ifølge Ekstrabladet 11 mio kr. 

Forbedret talentafdeling

De senere år har klubben brugt på at udvikle sin talentafdeling. Med små skridt har klubben bygget talentarbejdet op, så det i dag er blevet professionelt.   

”Vi har brugt de sidste tolv år på at strømline vores talentudvikling, så vi nu er tolv fuldtidsansatte, og dermed kan leve op til DBU’s licens-krav,” siger Peter Elstrup.

Randers blev tidligere på året tildelt en tiendeplads i DBU’s rangering af danske fodboldklubbers arbejde med talentudvikling. Det er en placering, som Peter Elstrup til tilfreds med. 

”Det er tilfredsstillende. Vi har ikke en fuldtidsansat talentspejder tilknyttet. Der kan vi ikke konkurrere med eksempelvis FC Midtjylland og AGF. Derfor vælger vi future-spillerne eller spillere, der ikke topper på det rigtige tidspunkt i forhold til at komme til eksempelvis FC Midtjylland,” siger han.

Randers Realskole og Tradium oprettede for ti år siden et Elitesportscollege, som Randers nyder godt af. Tiltrækningseffekten af at have et college er ifølge Peter Elstrup vigtig for klubben, da det er en god tiltrækning for spillere udefra.