Kulturen besejrer corona i Randers

I år har corona spillet en markant rolle i forestillingen ”About People”, hvor 80 talentfulde unge kombinerer musik, scene- og billedkunst.

Randers Musikskole er en del af talentnetværket. Foto: Mia Fallentin

Lige nu er optagelserne til et stort kulturprojekt i gang i Randers. For andet år i træk afvikles projektet ID:2020, hvor en masse unge talenter på tværs af kunstgenrer udvikler en forestilling. Den nye faktor i årets produktion hedder Covid-19.

Med inspiration og hjælp fra professionelle kunstnere har de unge idéudviklet sig frem til et format, de kalder videogalla. Her vil filmet materiale være fundamentet i præstationen af dette års forestilling, som i år har fået navnet ”about people”. Temaet åbner op for personlige fortællinger og vilde eventyr.

Corona blev en medspiller

I år har Covid-19 spoleret de fleste kulturelle arrangementer. Derfor bar idéudviklingen i marts i høj grad præg af at mindske den fysiske tilstedeværelse på scenen og blandt publikum. Det har ført til en anderledes tilgang til projektet end i fjor. Kulturkonsulent i Randers Kommune Helga Hjerrild har været med fra start, og har sammen med et større hold udviklet konceptet.

”Da vi i marts vidste, at corona var en spiller på banen, drøftede vi, hvordan vi kan lave noget, som tager de unges talentarbejde alvorligt, og hvor vi også har en slags præsentation,” siger Helga Hjerrild.

Resultatet er endt med en videogalla, hvor de unge forhåbentligvis kan lave noget live-interaktion. Dette kommer til at afhænge af restriktionerne i november, og derfor er der også både en plan A og B.

De unge har undervejs fået hjælp af produktionsselskabet Skæg og Ballade, der har hjulpet de unge med at realisere deres ideer i videoformatet.

Ikke et elitært projekt

Forestillingen bunder i et samarbejde mellem en masse forskellige kultur- og uddannelsesinstitutioner, som de selv kalder et talentnetværk. De medvirkende består bl.a. af eleverne på Randers Musikskoles talentlinje og studerende på gymnasierne.

For Helga Hjerrild skal udtrykket ’talenter’ dog ikke forstås eksklusivt.

”Vi prøver at arbejde med ordet talent i en videre forståelse, hvor det mister den elitære tendens. Det handler i højere grad om, at man arbejder dedikeret med det, og i et møde med professionelle aktører,” siger Helga Hjerrild.

Det primære mål med projektet er at udvikle og inspirere de unge. Finansieringen af projektet kommer bl.a. fra Kulturministeriet og Randers Kommune, og er derfor ikke et kommercielt foretagende. Situationen med corona har tvunget de unge til at tænke ud af boksen, og det kan også have sine fordele for de unges kreative udvikling.

”Det er nogle andre processer, der skal i gang. De kommer til at arbejde meget specifikt med, hvordan de kommunikerer, ikke bare med sproget, men med kroppen og det at opstille historier. De får et eksternt blik på sig selv, og hvad det egentlig er, de er i gang med,” siger Helga Hjerrild.

Forestillingen vises på Randers Teater, Turbinen, Randers Musikskole og Værket d. 5. november.