Lange udsigter til høst af Kronjyske champagnemarker

Politiske konflikter i Randers Kommune kan sætte en stopper for, at det ellers planlagte vingårdsprojekt, La Pampa, går i vasken. 

Vingården La Pampa er blevet taget af dagsordenen på mandagens byrådsmøde, da de ikke kan blive enige om opførelsen af projektet. Projektet skulle ellers sætte Randers på landkortet. 

”Det er svært at lave forhandlinger med nogle, som ikke har prøvet at have en virksomhed og ved, hvor dan det fungerer,” siger byrådsmedlem og iværksætter på La Pampa projektet Daniel Madié.

Vingård, restaurant og hotel

Hele La Pampa projektet skal bestå af både vinmarker, produktionshaller, en gårdbutik med smagslokaler, en restaurant og et hotel til overnattende gæster. 

Ifølge iværksætterne på projektet, så vil vinstokkene først være i fuld vækst efter tre år. De ønsker derfor at starte op med at dyrke vinen og få gang i produktionen, inden der bliver bygget restaurant og hotel. 

Randers Kommune ønsker derimod, at hele vingården med restaurant, hotel og besøgscenter bliver opført på én gang. 

Ifølge Daniel Madié, så er det dog ikke den rigtige måde at gribe projektet an på, og de har foreslået byrådet at opføre projektet i fire etaper, så indtægterne bliver større gradvist, i takt med at vinen modnes. 

”Vi vil forhandle med kommunen om, at vi vil at opføre projektet i etaper, da det ellers vil være næsten umuligt at få gennemført projektet. Ingenting bliver bygget på én dag. Randers Regnskov havde ikke tre kupler fra dag et, og Djurs Sommerland var ikke så stort, som det er i dag, da de startede.”

Sådan fortæller Daniel Madié om planen, som byrådet ikke har godtaget. Problemet med byrådets plan er, at ingen virksomheder og andre investorer vil drive en forretning uden etapebebyggelsen, så forhandlingerne er stoppet her. 

Den anden iværksætter på projektet, Jørgen Glud, fortæller dog her til morgen på telefon, at de har en stor ny potentiel investor. Han kan ikke uddybe mere, så det er svært at sige, hvad det betyder for opførelsen af projektet. 

Marker i Sdr. Borup, hvor vinmarkerne eventuelt skal være. Foto: Simone Nielsen

Dansk vin i historiebøgerne

Danmark har været godkendt af EU som vinområde siden 2006, så vinproduktion i Danmark er stadig relativt nyt. 

Daniel Madié håber, at La Pampa projektet kan være en start til en ny kultur i Danmark, hvor vin indgår i større grad i landbruget. 

”Vi ønsker, at det skal være et sted, hvor skoleelever og børn kan få rundture og blive klogere på, hvordan vinproduktion fungerer, også i Danmark,” siger Daniel Madié.

Han forventer, at Danmark i fremtiden vil blive endnu stærkere på vinproduktionsområdet i og med, at klimaet ændrer sig. 

Dansk champagne er på tegnebrættet

I dag findes der kun to vingårde i Jylland, som producerer mousserende vin ifølge Foreningen Dansk Vin. Begge vingårde ligger også i Midtjylland området, hvor der er gode forhold for dyrkning af vin.

Champagne bliver kun dyrket i Frankrig på særlige marker, men Jørgen Glud, som er iværksætter på La Pampa projektet har dyrket dansk mousserende vin i 13 år. 

La Pampa vingården, er inspireret af Argentina og desuden argentinsk madkultur. Drømmen er ifølge iværksætterne Jørgen Glud og Daniel Madié, at de vil lave en argentinsk restaurant, hvor temaer som langsom madlavning med mad lavet over åben ild og traditioner er gennemgående. 

Det samlede projekt er anslået til at koste 75-80 millioner kroner. Daniel Madié fortæller, at de har investorer til det, men problemet er, at selve forhandlingerne om, hvordan projektet skal bygges, er gået i hårknude.

, ,