Stoffer i blodet: 235 randrusianere sigtet for narkokørsel i 2020

Hver gang der går 29 timer, bliver der anholdt en person for narkokørsel i Randers. I 2020 er der indtil nu blevet anholdt 235 mennesker for kørsel med narkotika i blodet i Randers. De 235 er en del af en landsdækkende tendens, hvor antallet af sigtelser for narkokørsel er stigende.

Foto: Simone Nielsen

Natten til mandag visiterede en patrulje tæt på Randers togstation en 37-årig mandlig cyklist. Manden var i besiddelse af ecstasy, samt nogle ulovlige tabletter. Manden er blot et af flere eksempler på narkokørsel i Randers den seneste uge.

”Klar til et pust?” sådan har den nationale kampagne mod spritkørsel lydt i mange år. Men noget tyder på, at sloganet ikke længere er aktuelt. En ny rapport viser nemlig, at sigtelser for narkokørsel har overhalet sigtelser for spritkørsel på landsplan. Faktisk blev hele 9.097 billister sidste år sigtet for narkokørsel, mens kun 6.057 blev sigtet for spritkørsel. Et nyt slogan kunne derfor passende lyde: ”Klar til en spytprøve?”

Alkohol øger riskoen for stofmisbrug

I Randers Kommune forsøger man at afhjælpe, at unge mennesker ender i et misbrug af rusmidler. Det gør man blandt andet gennem kommunens SSP afdeling, som har diverse forløb til både folkeskoleklasser og lærere, med fokus på forebyggelse af stofmisbrug og afhængighed.

Forebyggelseskonsulent i Randers Kommune Anja Dahl fortæller, at de i Randers Kommune udover at have et obligatorisk oplæg for alle 6. klasser også har tilbud om oplæg for både folkeskolens udskoling, samt gymnasier og erhvervsskoler.

For at forebygge misbrug af rusmidler mener Anja Dahl, at det er vigtigt, at mange af deres oplæg tager udgangspunkt i der hvor de fleste misbrug starter, nemlig med alkohol.

”Af dem der har prøvet at tage hårdere stoffer end alkohol, var 90% påvirkede af alkohol, første gang de prøvede stofferne. Den største faktor for at man prøver rusmidler, er altså, at man drikker alkohol. Derfor er det vigtigt, at vi snakker med de unge om deres alkoholforbrug, fordi det er alkohol der er udløseren for risikoadfærden.”

Det handler om at dræbe myter

Meget af arbejdet med at forebygge alkohol handler om at dræbe flertalsmisforståelser. Anja Dahl erfarer, at mange af de unge har et overdrevent billede af b.la alkoholindtag i deres omkreds.

”Når en klasse bliver spurgt om, hvor mange i deres klasse drikker alkohol ugentlig, så tror langt størstedelen, at over 60% drikker ugentligt. Men, når klassen så bliver spurgt, hvor mange af dem, der rent faktisk drikker ugentligt, så er det kun nær 30%. Det handler om, at give de unge et nyt normalbillede, således at man også kan fjerne noget af det pres til at drikke, som nogle af de unge føler.”

Anja Dahl påpeger desuden, at en af årsagerne til det stigende antal af narkokørsler kan være, at de unge ikke er klar over, at de ved indtagelse af cannabis er trafikfarlige i op til 48 timer efterfølgende, også selvom de ikke føler sig påvirkede.