Randers Kommunes talentprogram skal sikre bedre omsorg

Et flertal i Randers Kommunes byråd har vedtaget et talentprogram på omsorgsområdet, som skal løfte medarbejdernes niveau. 

(Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

I Randers Kommunes nyligt aftalte budget er der afsat penge til oprettelsen af et talentprogram på omsorgsområdet. Et program, der skal løfte medarbejdernes niveau i blandt andet ældreplejen. Der er afsat 500.000 kroner årligt for programmet i 2021 og 2022. Talentprogrammet skal fungere som et slags kursusforløb, hvor udvalgte, dygtige medarbejdere skal gå forrest og sprede motivation og glæde på arbejdspladsen.  

Viceborgmester og formand for omsorgsudvalget i Randers Kommune, Fatma Cetinkaya, vil hellere se initiativet som et kompetenceløft i stedet for et talentprogram.

”Man kan godt se det som et kompetenceløft, som sker indenfor det enkelte center. Det er ikke sådan, at man skal ud og dygtiggøre sig et andet sted. Det her kompetenceløft er noget, som skal ske kollegaer imellem,” forklarer hun.  

Hun nævner, at det blandt andet kan være, at medarbejdere med en større viden om eksempelvis demens skal videregive og lære den viden fra sig til kollegaer. 

TV2-dokumentar

Kvaliteten af ældreplejen i Randers Kommune blev bragt til debat, da TV2 sendte dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’. Her var det i Huset Nyvang i Randers, hvor 91-årige Niels gik med en snavset ble i 10 timer, før den blev skiftet. Det er en af de situationer, der har gjort Randers Kommune opmærksom på, at der er et problem, hvorfor de blandt andet opretter talentprogrammet.  

”Der har blandt andet været den her tv-udsendelse, så man har en antagelse om, at der er nogle ting, der ikke er, som de skal være derude. Så noget af det man blandt andet kan gøre er at oprette sådan et talentprogram,” forklarer Fatma Cetinkaya. 

Hvis det står til hende, skal flere medarbejdere på efteruddannelse og få et kompetenceløft. Samtidig skal der tilføres flere ressourcer, der hvor det er nødvendigt.  

Formand for social – og sundhedssektoren i FOA i Randers, Inge Rasmussen, mener ikke, at der er brodne kar i ældreplejen i Randers Kommune, som hun ofte hører på baggrund af dokumentarudsendelsen. 

”Der er ingen tvivl om, at nogle af tingene sker på grund af manglende ressourcer, og fordi man har skåret i ydelserne på ældreområdet,” forklarer Inge Rasmussen.  

”Der vil være situationer, hvor man er så presset, at man i perioder ikke har overskuddet,” uddyber hun. 

Analyse af ældreområdet  

I kommunens budget for 2021 er der også afsat en million til en analyse af hele ældreområdet i Randers Kommune. Analysen skal laves ved hjælp af ekstern konsulenthjælp og skal vise, hvor kommunen kan stramme op på ældreplejen. 

Den analyse mener Fatma Cetinkaya er unødvendig. 

”Vi ved godt, at området mangler de rette hænder og kloge hoveder i arbejdet med borgere der eksempelvis lide af demens. Vi ved godt, at der mangler ressourcer, så vi behøver ikke lave en analyse,” forklarer viceborgmester og formand for omsorgsudvalget.

Også formand for social – og sundhedssektoren i FOA i Randers er enig i den antagelse, og mener, at man skal kigge på hvert enkelt plejecenter i stedet for at skære alle over én kam. 

”Man sætter hele apparatet i gang, selvom plejen langt de fleste gange er i orden. Det jeg mener, man skulle gøre var at kigge på hvert enkelt områdecenter, så vi kigger på, hvordan plejen er til hverdag, og hvordan kulturen er her hos os. Der er ikke to områdecentre, der er ens eller to kulturer, der er ens.”