Randers midtby overlevede corona, men det ved borgerne ikke

På trods af corona og en landsdækkende nedlukning af erhvervslivet i Danmark, så er detailhandlen i Randers i fortsat udvikling. Dog er det ikke billedet man får, hvis man er medlem af Facebookgrupper, der er centreret omkring Randers.

”Jeg synes efterhånden, at det bliver mere og mere trist at gå rundt i midtbyen, med alle de lukkede butikker,” eller ”Uanset hvor mange smarte ting man klistrer på ruderne, så er det umuligt at skjule, at der er lukkede butikker bagved.”

Sådan skriver brugere på Randers-relaterede Facebookgrupper såsom Facebook Randers og Facebook Randers Midtby+. Det er dog ikke sådan billedet ser ud, mener city chef for Randers City.

Randers i Rivende udvikling

Mette Bræmer-Jensen siger, at tallene viser en anden virkelighed. ”Helt generelt er der fremgang at spore, og det er både når man taler om omsætning, antal kunder, men også udlejede butikslokaler.” Tallene viser faktisk, at det går fremad, og det har det gjort siden juni. Sådan var billedet ifølge Mette Bræmer-Jensen også før nedlukningsmånederne.

Christian Brøns (V) formand for Udviklingsudvalget i Randers mener, at coronasituationen har ændret den måde, at man handler ind på. Opmærksomheden er blevet rettet mod arbejdspladser, og hvordan man vedligeholder dem. ” Den måde, man handler ind på, er blevet mere lokalt. Derfor er det gået op for folk, at vil man gerne have en lokal by, så vil man også gerne støtte op om den.”

Mette Bræmer-Jensen oplever også, at nedlukningen har haft positiv betydning for bybilledet. ”Borgerne opdagede, hvordan det kan se ud, hvis alt lukker, og man ikke længere har en by.”

Det er en misforståelse

Spørger man Mette Bræmer-Jensen, så oplever hun også denne misforståelse. Det er svært, at få det sande billede af byens tilstand, hvis man kigger på et billede på Facebook. ”Det er nemmere at se de to butikker, der er lukket, end alle dem, der er åbnet.” Derfor kan en af årsagerne til misforståelsen findes i, at der ikke er tilstrækkelig med information til borgerne.

Christian Brøns tror, at misforståelsen bunder i, at byudviklingen i dag ikke ser ud på samme måde som den gjorde for nogle år siden. ”Jeg tror, det bunder i, at midtbyer nu til dags er dynamiske. Udviklingen er i dag, at der lukker en butik ét sted, mens der dukker en ny op et andet sted.”

Både Mette Bræmer-Jensen og Christian Brøns tror, at det er et billede, som borgerne har dannet for sig selv. ”Jeg tror også, at det er et billede folk har skabt selv, at det går dårligt, selv når det ikke gør det. Og hvis man ikke er til stede i midtbyen for at efterprøve billedet, så kan det være derfor, nogen har den holdning,” siger Christian Brøns.