Hunde i bymidten kan ende som tabere i parkeringskonflikt

På mandagens byrådsmøde skal politikerne drøfte parkeringsudfordringer i Randers midtby. Følges formand for Teknik og Miljø-udvalget Frank Nørgaards opfordring, bliver det et farvel til hundelegepladsen i Tøjhushavekvarteret.

Foto: Simone Nielsen

Det var med stor glæde, at Randers Hundeforening efter to års forberedelse med planlægning og pengeindsamling kunne åbne lågen til Hundelegepladsen ved Toldbodgade i efteråret 2018. Hundeforeningen måtte selv rejse penge til hegn, men kommunen var medspiller i hele forløbet. Knapt to år efter lægger Dansk Folkeparti med Frank Nørgaard i spidsen op til at inddrage hele eller dele af området igen for at løse bymidtens parkeringsproblemer.

Parkeringspres kræver handling

Frank Nørgaard mener at, det er en bunden opgave for byrådet at forholde sig til trafikken i Randers C, og mest presserende er parkeringsudfordringerne:

”Fra alle retninger skriges der efter flere parkeringspladser. Det giver stress for de ansatte i butikkerne, at de ikke ved, hvor de skal parkere, når de skal på arbejde. Det skader muligheden for at kunder kan komme ind til byen. Samtidig er alle attraktioner i centrum jo påvirket af, at turisterne ikke kan finde parkeringspladser.”

Foruden de allerede eksisterende udfordringer kommer Bane Danmark i 2021 til at inddrage nuværende parkeringsarealer i forbindelse med et brobyggeri over jernbanen.

”Bane Danmark kommer til at sætte sig på op til 200 parkeringspladser i til byggematerialer og maskiner i løbet af næste år. Det kan man jo regne ud bliver en kæmpe udfordring.”

Hundeforeningen er skuffet

I hundeforeningen er man ikke imponeret over Nørgaards forslag, og formand Vita Hougaard mener fortsat, at der er behov for et grønt område i centrum til byens hunde:

”Der er rigtig mange, der gerne vil have mulighed for at tage snoren af deres hund, så den kan lege og interagere med andre, og hundelegepladsen er altså det eneste sted i Randers, hvor man er fri for kontroverser med løbere og andre uden hund.”

Samtidig peger Vita Hougaard på, at der er opstået et særligt fællesskab omkring legepladsen. I facebookgruppen ’Hund i Randers C’ deles inspirationsvideoer og aftales legeaftaler. Netop fællesskabet brugerne imellem er ifølge Hougaard også et udtryk for, at der er nerve bag projektet:

”Kommunen hjalp til med at finde et område, men vi har jo selv i foreningen rejst penge til alle udgifter. Derfor er stemningen selvfølgelig utrolig dårlig om, at nogen nu vil fjerne det.”

Siden hundepladsen blev taget i brug i efteråret 2018, har brugerantallet været støt stigende. Foto: Simone Nielsen

Nørgaard åben for kompromis

Frank Nørgaard er indstillet på at indgå en dialog med Hundeforeningen for at udnytte arealet på den bedst mulige måde, men han mener ikke umiddelbart, at der er andre områder, der er ligeså oplagte til etablering af nye parkeringspladser:

”Jeg har ikke noget imod, at der er nogle folk med hund, som har et grønt område eller en græsplæne, hvor de kan lege med deres hund. Men vi er nødt til at forholde os til, at vi har et kæmpe pres på vores parkeringsforhold, og det er i særlig grad i Tøjhushavekvarteret, at der er kæmpe trafikale og parkeringsmæssige problemer.”

Af den grund går Frank Nørgaard ind til byrådsmødet med et alternativt forslag i ærmet. Et forslag om at dele arealet op, så både hunde og biler kan være der. En sådan kompromisløsning har Vita Hougaard svært ved at se for sig.

”Hvis man kan lave en løsning, hvor vi ikke ender med at skulle stå i bilos og støj, så skal vi selvfølgelig være åbne overfor de naboer, der kommer. Men idéen går af det, hvis hundelegepladsens areal pludselig skal halveres.”

Forslaget behandles på byrådsmødet den 5. oktober.