Blandet modtagelse af Wolt åbning i Randers

Fra i dag er det muligt for randrusianerne at bestille mad hjem fra byens restauranter gennem Wolt. Udbringningstjenesten åbnede i Randers i dag. Streetfoodejerne hilser tjenesten velkommen, men i 3F ungdom ser man mere kritisk på udvidelsen.

Foto: Svend Sørensen

Af Mia Fallentin

Du har sikkert set dem før. De prustende cykelbude, med de lyseblå termokasser på ryggen. Et Wolt bud er let genkendeligt, og fra i dag bliver de en fast del af bybilledet i Randers.

21 restauranter er tilmeldt, og fremover vil de sultne randrusianere kunne bestille alt fra burgers og pizza til sushi og Street Food på tjenesten.

Wolt selv ser mange muligheder i Randers, som de mener har mange spændende restauranter som de håber på at kunne hjælpe.

”Randers er en spændende by med et bredt udvalg af restauranter, og vi mener, der er efterspørgsel efter en platform som vores. Vi håber, at vi med vores markedsføring og service kan hjælpe de mange lokale restauranter med at holde gang i deres takeaway som en fleksibel ekstra indtægtskilde,” skriver Wolt i en mail.

På spørgsmålet om, hvor mange ansatte cykelbude Wolt har i Randers, svarer Wolt følgende i deres mail.


”Vi har pt. 40 kurerpartnere tilmeldt platformen, men ingen reelle ansatte i byen. Derudover har vi over 20 restauranter tilmeldt tjenesten.”  

Restauratører hilser Wolt velkommen

Noget tyder på, at de randrusianske cykelbude fremover vil skulle tage turen fra Randers Havn og ind til byen. Mange af restauranterne i Randers’ nyåbnede streetfood mekka, Mokajen, har nemlig tilmeldt sig tjenesten. Og det er kun positivt, lyder det fra Nicolai Michaelsen, en af mændene bag Mokajen.

”Næsten alle boderne har tilmeldt sig, og det er en god ting. Efter et forår med coronanedlukning synes vi bare, at det er dejligt for dem, hvis de kan få øget deres indtægt,” siger Nicolai Michaelsen.  

Mokajen i Randers åbnede i februar i år, blot et par uger før landet lukkede ned, og de har derfor haft en hård opstart. Men på trods af den hårde opstart, så hilser Nicolai Michaelsen Wolt velkommen, selvom det betyder at folk ikke kommer fysisk ned i hallen.

”Som streetfoodejere, står vi jo lidt med et ben i begge lejre. Det gør vi, fordi vi jo selvfølgelig gerne vil have, at folk kommer herned og også køber noget i baren, men vi har også en forpligtigelse overfor vores lejere. Så selvom det kan betyde, at folk ikke kommer herned fysisk, så er vi positive, fordi vi ønsker det bedste for vores boder.”

For Mokajen bringer den nye udbringningstjeneste også nye muligheder.

”Nu kan virksomheder lave en erhvervsaftale med Wolt, så de kan komme og hente frokost til folk, som ikke har tid til at komme herned i deres frokostpause. På den måde kan vi også få fat i nogle nye kunder.”

3F ungdom ser kritisk på Wolts udvidelse til Randers

Selvom det kan være fristende for mange unge mennesker at bestille gennem Wolt søndag morgen, når tømmermændene trænger sig på, så er det ikke alle, der hilser Wolts udvidelse velkommen. Morten Ryom, der er formand i 3F ungdom, som også har en lokal afdeling i Randers, ser kritisk på Wolts udvidelse til byen.

”Jeg kan godt forstå, at restauranterne gerne vil bruge Wolt til udbringning. Det er heller ikke, fordi jeg er sur på Wolt som sådan, men de bliver nødt til at anerkende, at de er arbejdsgivere, hvis vi i 3F ungdom skal synes, at deres udvidelse er en god idé.”

Morten Ryoms kritik af Wolt går på, at de i Wolt ikke mener, at de har ansatte. Deres cykelbud er alle løst tilknyttet, og det betyder at de ikke optjener feriepenge, pension eller får løn under sygdom.

”Deres løse arbejdsforhold sætter nogle unge mennesker i en ret vanskelig situation, fordi de netop ikke har de rettigheder, som alle andre ansatte har. Det er tit unge mennesker, der kommer til Danmark for at finde arbejde, som ender med at arbejde for Wolt. De unge er et nemt mål, fordi de ikke altid kender deres rettigheder.”

Udover, at Morten Ryom og 3f ungdom mener, at det er problematisk for de unge cykelbude, så bekymrer han sig også for den eksisterende restaurations og udleveringsbranche i Randers.

”Når rettighederne og arbejdsgiveransvaret forsvinder i en virksomhed, så har det med at smitte af på de andre virksomheder i branchen. Det er unfair konkurrence overfor de virksomheder, som har ordentlige forhold, når der kommer en virksomhed, der ikke bekymrer sig om at betale en ordentlig løn til sine ansatte.”

Selvom Morten Ryom ikke hilser Wolt velkomne med samme åbne arme, som Mokajen gør, så kan han godt se, at Wolt opfylder et behov.

”Det er ingen tvivl om, at Wolt opfylder et behov. Der er heller ikke et problem i at drive en forretning, der opfylder det behov, det skal bare være en forretning, der anerkender, at de er arbejdsgivere.”