Gambling i gaming: “Det kan være en svær samtale”

Center for Ludomani advarer mod gambling-features i computerspil til børn og unge. I Randers har man ikke oplevet problemet, men man er opmærksom.

Foto: Søren Nissen

Når børn spiller computer, kan det være, at de faktisk sidder og gambler. Sådan lød det tirsdag fra Center for Ludomani, da de advarede mod børns spillevaner på internettet og spillekonsoller. I Randers Kommune har man ikke stiftet bekendtskab med problematikkerne ved computerspil og dertilhørende afhængighed, men man følger tendenserne nøje.

”Når børn spiller computer, taler det til samme impulser, som det gør ved gambling, så jeg er enig i Center for Ludomanis vurdering,” siger Rosa Lykke Yde (SF), der sidder i Skole- og uddannelsesudvalget.

Det er derfor vigtigt såvel nationalt som kommunalt at arbejde videre med – men det har ikke været på dagsordenen i Randers Byråd.

Spil spiller en rolle

Steen Bundgaard (S) har hverken som byrådsmedlem eller i sit job som lærer, stiftet bekendtskab med spændingsfeltet mellem computerspil og gambling.

”Men når man tænker sig lidt om, så kan man jo godt forstå, at det kan blive et problem,” vurderer han.

Heller ikke Rosa Lykke Yde har stiftet bekendtskab med det i sit erhverv som kommunalpolitiker – hverken på kommunalt niveau, eller fra sit politiske bagland.

Men som mor har hun derimod oplevet, at hendes børn spiller spil på telefonen, som fremprovokerer gambling-lignende tendenser.

”Min børn spiller spil, hvor de får at vide, at for bare 7 kr. mere, kan de få et endnu federe våben eller noget mere spilindhold.”

Skal snakkes ihjel

Det er en vigtig samtale, som man som forældre skal tage, mener Rosa Lykke Yde.

”Der ligger en vigtig samtale med sine børn som forælder, når det angår fristelser i spil, der koster penge i virkeligheden sammen med forholdet til penge.” Derudover mener hun også, at der er et ansvar på politisk niveau.

Det er Steen Bundgaard enig i, og han ser, at denne nye problematiske tendens skal løses i et samarbejde med både kommune, skole og forældre.

 ”Det er et problem, man skal løse i fællesskab, og det gælder alle disse problemer,” siger han og uddyber, at man på samme måde skal løse gambling i gaming.

Han mener, at det minder om, når man taler med unge omkring alkohol og misbrug i de små klassetrin.

Det skal løses

Ifølge Center for Ludomani spiller 96% af danske drenge computerspil, og derfor tilbyder de undervisning på området i klassetrinene 4.-6. klasse. Ifølge Steen Bundgaard er det også det rigtige sted at sætte ind.

”Børn er jo rigtig påvirkelige, og de har svært ved at skelne mellem, hvad der er spil, og hvad der er virkelighed,” siger Steen Bundgaard.

Det er ikke noget, der er blevet diskuteret i hverken Socialdemokratiet eller SF, men både Rosa Lykke Yde og Steen Bundgaard vil følge statistikkerne nærmere, og peger begge på, at de vil drøfte det med baglandet i den kommende tid.

,