På bare 4 måneder er det lykkedes borgerne i Bjerregrav at samle halvanden millioner kroner sammen til en ny lokal dagligvarebutik. Det har ikke kun betydning for huspriser og indkøbsmuligheder, men også for de unges jobmuligheder og for sammenholdet i den lille by.

Stine Eiby til beboermøde om bevarelse af brugsen i Bjerregrav
Af Mia Fallentin
På 10 år har over 300 dagligvarebutikker i små lokalsamfund drejet nøglen om. Også i Bjerregrav lukkede den lokale Dagligbrugs i sommer, til stor overraskelse og ærgrelse blandt borgerne i byen. Lukningen af Bjerregravs lokale brugs har nemlig ikke kun haft konsekvenser for, hvor hurtigt de lokale borgere kan hente morgenbrød og mælk til kaffen.
Huspriser, jobmuligheder for unge, køb af medicin og afhentning af pakker er nogle af de ting, som bliver påvirket, når den lokale dagligvarebutik drejer nøglen om. Men nu har de borgerne i Bjerregrav reddet deres dagligvarebutik, ved at indsamle halvanden million kroner til etableringen af en ny dagligvarebutik.
Det glæder tidligere ansatte, såsom 24-årige Stine Eiby, som mistede sit job i forbindelse med lukningen af brugsen. Hun har tænkt sig at søge et job i den nye dagligvarebutik. Unges jobmuligheder er blot en af de ting, der bliver påvirkeret af lukninger af dagligvarebutikker.
En dagligvarebutik er mere end bare en indkøbsmulighed
Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, mener ikke, at man skal undervurdere betydningen af en lokal dagligvarebutik.
”En lokal dagligvarebutik har en kæmpe betydning for lokalområdet, af flere årsager. Først og fremmest dækker en dagligvarebutik vores behov på en lang række områder, og de gør derfor hverdagen nemmere. Det kan være i forbindelse med indkøb af friske grøntsager, madindkøbog andre dagligvarer, men det kan også være i forbindelse med indkøb af for eksempel medicin, afhentning af pakker og så videre.”
Ifølge Steffen Damsgaard er det ikke kun indkøbsmulighederne, der gør, at dagligvarebutikkerne betyder noget for lokalsamfundet. Han påpeger, at de lokale dagligvarer butikker er først arbejdsplads for mange unge mennesker, såsom Stine Eiby.
”Udover indkøbsmuligheder er dagligvarebutikkerne også den første arbejdsplads for mange af byens unge. Det er et uformelt mødested, et sted hvor man kan hilse og nogle steder drikke en kop kaffe. Også huspriserne bliver påvirket af tilstedeværelsen af en dagligvarebutik, det er en afgørende funktion i lokalområdet, som mange ejendomsmæglere skriver i deres salgsannoncer,” siger han.
Det kan være svært for helt normale borgere at vide, hvordan de skal bære sig an med at få åbnet en ny butik. Kommunerne hjælper ikke, og de store koncerner står ikke på spring for at åbne butikker i landsbyområderne. I Bjerregrav lykkedes det de lokale at få samlet ind til den nye butik, og det var blandt andet takket være Dagrofa.
”Dagrofa har et koncept, hvor de hjælper lokale ildsjæle, der gerne vil åbne en ny butik. De kan hjælpe med ting, som er ret umulige for helt almindelige borgere. De kan hjælpe med det logistiske, med økonomiske modeller, borgermøder, kontakt til kommunen og ressourcepersoner. ”
”Men det kræver nogle lokale ildsjæle. Hvis folk skal have lyst til at handle der, så kræver det, at der føles et lokalt ejerskab.” Siger Steffan Damsgaard
På trods af de mange lukninger af lokale dagligvarebutikker, så er Steffen Damsgaard fortrøstningsfuld.
”Vi kommer stadig til at se butikker lukke, men jeg tror også på, at vi med de gode eksempler vi har set rundt omkring, også kommer til at se nye butikker åbne.”
Stine er vokset op i Dagli’ Brugsen
Stine Eiby, tidligere medarbejder i Daglig Brugsen i Bjerregrav, var en af dem der efter 9 år i butikken mistede sit job i forbindelse med lukningen. Stine Eiby er vokset op i Bjerregrav, og jobbet i Dagli’ Brugsen var hendes første job, og det har haft stor betydning for hende.
”Jeg har arbejdet i butikken siden jeg gik i niende klasse, så for mig har det jo betydet helt vildt meget. Det har været en stor del af min opvækst, og meget af min modningsproces er sket i butikken i Bjerregrav,” siger Stine Eiby.
Udover at savne sit job og indtægten, så savner Stine Eiby også det sociale i butikken.
”Jeg savner mine kollegaer, men jeg savner også at støde ind i gamle klassekammerater og folk fra lokalsamfundet nede i byen. Uden butikken har jeg ikke rigtigt nogen undskyldning for at snakke med de mennesker længere, og det savner jeg,” uddyber hun.
Indsamlingen til den nye butik har rørt Stine Eiby.
”Det er jo helt vildt, at de har samlet de penge ind. Det er mega fedt. Jeg føler også lidt, at det er et skulderklap, til mig og mine kollegaer, for at vi har skabt et sted som var fedt at komme, og som man har lyst til at kæmpe for,” siger hun.
Når det kommer til jobmulighederne i den nye, kommende dagligbrugs, er Stine Eiby ikke i tvivl:
”Jeg kommer i hvert fald til at sende en ansøgning!”