For få unge vælger en erhvervsuddannelse i Randers

Et flertal i Randers Kommune har besluttet at bruge flere penge på at få unge til at vælge en erhvervsuddannelse. 

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Som afgangselev i folkeskolen kan det være svært at vælge uddannelse. Skal de vælge en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse? Sidstnævnte vælger størstedelen, og det er også tilfældet i Randers Kommune. Derfor har byrådet besluttet, at de vil afsætte flere midler til at sætte fokus på erhvervsuddannelser som uddannelsesvalg blandt unge. 

Kommunen har afsat lidt over en halv million kroner årligt over de næste to år til at sætte fokus på området. Pengene skal gå til vejledning af elever, så flere får øjnene op for erhvervsuddannelserne i byen. Det mener byrådsmedlem og formand for skole – og uddannelsesudvalget, Steen Bundgaard, er en god ide. 

”Der er et meget stort behov for, at vi får flere folk, der vil tage en uddannelse. I bred forstand er det erhvervsuddannelserne. Vi kommer til at mangle håndværkere,” forklarer han.    

”Randers uddanner alle – flere unge i uddannelse”

I Randers Kommunes uddannelsespolitik lyder det, at de vil uddanne alle og have flere unge i uddannelse. Det er med baggrund i denne politik, at midlerne til at sætte fokus på erhvervsskolerne er vedtaget. 

Vejledning, som pengene skal bruges til, består blandt andet af et større samarbejde med skoler, elever og forældre, der kan gøre erhvervsuddannelserne (EUD) på Tradium attraktive. 

”De unge mennesker skal vejledes, så de er klar over, at det også kan være godt at tage en erhvervsuddannelse,” uddyber Steen Bundgaard. 

Hvis man spørger Morten Skivild, der er leder af ungeindsats og uddannelsesvejledning i Randers, er der allerede et stort fokus på erhvervsuddannelserne i kommunens folkeskoler. Aktiviteter, valgfag og brobygning i erhvervsuddannelserne er blot nogle af de tiltag skolerne har iværksat de seneste år. Dog kan han godt pege på yderligere tiltag, som midlerne kan bruges på.  

”Måske man skulle gøre noget mere i 9. klasse. Der er nogle steder, hvor man kan sætte ind på praktisk faglighed,” forklarer Morten Skivild.   

Færre ansøgere end sidste år  

Selvom EUD på Tradium i Randers langt fra har færrest ansøgere i landsgennemsnittet, så har de alligevel oplevet et lille fald i ansøgere fra sidste år. 

Morten Skivild tror, at en del af grunden til at flere unge vælger gymnasiet frem for EUD er, fordi de er trygge i skoleformen. 

”De unge søger steder, hvor de er trygge i fællesskaberne. Når mange går på gymnasiet, er der en del, der følger med. Når man er vant til en skoleform i folkeskolen, som bliver matchet i gymnasiet, så ser mange det som trygt,” uddyber han. 

Børne – og undervisningsministeriet har sat som krav, at mindst 25 procent skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020 efter 9. eller 10. klasse. Det tal skal i 2030 være på 35 procent. 

Steen Bundgaard ser gerne, at tallet i kommunen bliver højere end 25 procent. 

,