Facebookgruppen Facebook Randers tæller nu næsten 45.000 medlemmer, og er dermed blevet en af de største Facebookgrupper i landet. Sidens administrator og Byrådets yngste medlem ser gruppen som et godt politisk talerør, mens andre ikke ser potentialet.

Den politiske debat i Randers har i hundredevis af år foregået i byrådet, forsamlingshuse, torve, og gader, men kommunen har fået et nyt samlingspunkt for offentlig debat: Facebook.
I 2008 startede René Arrebo Rasmussen Facebook-gruppen Facebook Randers, og administrerer endnu den voksende gruppe. De seneste to uger har 208 brugere tilsluttet sig de knap 45.000 randrusianere, som er en del af det offentlige samtalerum.
”Folk kan skrive et opslag, og pludselig kan en debat i kommentarfeltet opstå,” fortæller René Arrebo Rasmussen.
Men ifølge administratoren er en ny tendens er begyndt at vise sig i gruppen. Han mener nemlig, at politikere i Randers Byråd er begyndt at vise ansigt i det store samtalerum.
”Randers’ lokalpolitikere er begyndt at blive aktive. Der er mange, både unge og ældre, medlemmer i gruppen, og derfor kan politikerne nå ud til mange mennesker,” siger René Arrebo Rasmussen.
Frida Valbjørn Christensen (Ø) er, med sine 22 år, det yngste byrådsmedlem i Randers Kommune, og hun er en af de politikere, som nyligt har set potentialet i Facebook Randers.
”Hvis der er sket noget på et byrådsmøde, eller hvis jeg føler, at der er noget vigtigt at få ud til vælgerne, kan jeg bruge Facebook Randers. Jeg har oplevet, at folk er gode til at kommentere og debattere, når jeg laver politiske opslag,” siger hun.
Hvorvidt tendensen er aktuel, viser sig dog at være tvivlsom. Byrådsmedlemmerne Louise Høeg (V), Fatma Cetinkaya (S) og Anne Hjortshøj (S) er enige om, at Facebook Randers ikke er et mål for politisk talerør.
”Jeg bruger kun Facebook Randers til private ting, som for eksempel at se, hvor man kan blive klippet til 200 kr.,” fortæller Anne Hjortshøj.
Kommunalforsker Roger Buch forstår godt, hvorfor Louise Hoeg, Fatma Cetinkaya og Anne Hjortshøj ikke er aktive på den store Facebook-gruppe.
”Der findes ingen forskning på sammenhængen mellem kommunalpolitik og Facebook-grupper som Facebook Randers, men jeg tror ikke på, at gruppen er vigtig for Randers’ kommunalpolitikere,” siger Roger Buch.
Han tilføjer, at ”de fleste enten ikke har tid til politisk engagement i gruppen, eller ikke bruger gruppen som politisk talerør, da de i forvejen har personlige, etablerede Facebook-sider, hvor de kan sprede budskaber til deres vælgere. På deres egne sider er der mere kontrol, og tonen er højst sandsynligt også bedre, da de fleste, som følger politikernes personlige sider, er tilhængere.”
Roger Buch spår da også, at Frida Valbjørn Christensen på et tidspunkt vil trække sin politik ud af gruppen, og fokusere på sin personlige side, når hun bliver en mere etableret lokalpolitiker.
René Arrebo Rasmussen ser dog gerne, at Facebook-eventyret fortsætter.
”Jeg håber, at gruppen bliver ved med at vokse, og at folk kan og vil blive ved med at bruge gruppen, som de gør nu,” siger han.