
Mange randrusianere genbruger engangsmundbind, og selvom de skal smides ud efter hvert brug, stikker mange mundbindet i lommen til næste bustur.
Af Simone Nielsen
Først skulle vi ikke bruge mundbind. Så skulle vi bruge dem i offentlig transport. Nu skal vi også bruge dem på restauranter og på steder, hvor vi ikke kan holde god afstand. Men ved borgerne i Randers, hvordan de skal bruges korrekt, så mundbind også har den ønskede effekt i samfundet?
Samfundssind eller bødefrygt
Brug af mundbind er blevet lovpligtigt, men loven fortæller ikke noget om korrekt brug. Statens Serum Institut har dog lavet en række vejledninger om brug af mundbind, men ukorrekt brug udløser altså ikke bøder.
I en rapport udarbejdet af sundhedsstyrelsen fremgår det, at mundbind, ved korrekt brug, kan forhindre smitte i mange tilfælde. Men det kræver, at det bliver benyttet helt korrekt, ellers kan man ikke påvise en effekt.
Flere borgere i Randers kommune er imidlertid stadig i tvivl om, hvordan de skal bruges korrekt og hvilke konsekvenser, det kan have ved forkert brug.
”Jeg bruger mundbind, fordi der er blevet sådan en form for samfundsmæssig konsensus omkring det. Det er ikke så meget, fordi jeg tror, at det beskytter mig mod corona,” fortæller randrusianeren Fria.
Borgerne mangler i mange tilfælde altså information om effekten og konsekvenserne af ukorrekt brug.
Lille dokumenteret effekt
Ifølge sundhedsstyrelsen er brugen af mundbind en potentiel fordel i kampen mod virussmitte, da det aftabuiserer og stigmatiserer brugen af mundbind generelt og medvirker til, at borgerne får samfundsfølelse, og påminder om at overholde andre smitteforebyggende tiltag.
Vi bruger mundbind både for at beskytte os selv mod smitte fra andre, eller for at undgå at uvidende smitte andre. Men alligevel bruger mange ikke mundbind korrekt.
”Vi skal jo have det på, men jeg plejer altid at bruge mundbindet flere gange. Det er både fordi, at det er dyrt, men også fordi det er dårligt for miljøet,” fortæller Fria, som bor i Randers kommune.
Et CE godkendt mundbind skal ifølge sundhedsstyrelsen, udskiftes hver gang, man har rørt ved det, det er blevet fugtigt eller beskidt. Ved korrekt brug, skal mundbind altså skiftes ud, hver gang vi har rørt det. Det samme gælder også stofmundbind.
I rapporten fra SST fremgår det dog, at der på nuværende tidspunkt ikke findes nogle klinisk dokumenterede undersøgelser på, at mundbind har effekt i det offentlige rum. Derimod bygger deres vejledninger og regler på observationelle studier.
Med andre ord, ved vi altså ikke, om virus bliver mindsket ved brug af mundbind, eller om det er andre ting som sociale grupper, arbejdsforhold og boligforhold, som spiller en større rolle.
Sådan placeres mundbindet korrekt

Hvis mundbindet bliver ødelagt, vådt eller beskidt, så skal det kasseres
Stofmundbind er ikke lige så effektive som CE godkendte mundbind